schilder Maarten Platje

Schilderij Tromp

Maritiem schilder Maarten Platje werkt momenteel aan een nieuw schilderij: Hr.Ms. Tromp tijdens Operation Crimson (25 juli 1944). Het schilderij is uiteindelijk te zien in het Marinemuseum.

Krijg een uniek kijkje

Net als bij het eerdere project van de Slag in de Javazee zal Maarten ons meenemen in het werkproces dat uit een drietal fasen bestaat:

1. De oriëntatie en documentatie fase
2. De schetsfase
3. Het schilderproces

Oriëntatie en documentatie fase

Een belangrijk aspect voor dit schilderij zijn de verslagen van de commandant, de artillerie officier en de technische officier, die van minuut tot minuut een duidelijk beeld geven van de gebeurtenissen. In deze fase worden deze verslagen goed bestudeerd.

De schetsfase

In de schetsfase werkt Maarten een voor- en achteraanzicht uit met potlood en vervolgens olieverfschets. Het wordt een zoektocht naar het beeld dat het meest tot verbeelding spreekt. Wat vooral een belangrijk aspect is, is om te kijken naar de gerichte verslagen van die dag om aan de hand hiervan een correcte opstelling te maken.

De schilderfase

In de laatste fase neemt Maarten ons mee in het schildersproces. Aan de hand van de schetsen kan een goed inzicht worden verkregen van hoe een uitgewerkt schilderij van 80 bij 120 centimeter er ongeveer uit gaat zien.