De dag zal komen waarop men in musea een kanon laat zien zoals men daar tegenwoordig een martelwerktuig laat zien, terwijl men zich verwondert dat zoiets ooit heeft kunnen bestaan. Victor Hugo (1802-1885)

Onze collectie

Helaas is Victor Hugo’s voorspelling nog niet uitgekomen, maar als het zover is, is het Marinemuseum voorbereid. Eeuwenlang was het kanon het belangrijkste wapen van de marine en het museum bezit talloze exemplaren. Tien kanons telde de collectie toen in 1962 Viceadmiraal A.N. baron de Vos van Steenwijk 500 objecten uit zijn privécollectie beschikbaar stelde voor de start van het Marinemuseum.

Objecten

Sinds 1962 is de collectie bijna tachtig keer zo groot geworden. Naast wapens vertellen scheepsmodellen, schilderijen, foto’s en militaria de geschiedenis van de Koninklijke Marine. Zij ondersteunen de verhalen van de mensen die de vloot bemanden, van hun belevenissen in goede en slechte tijden. Topstukken zijn de museumschepen: de onderzeeboot Tonijn, het ramschip Schorpioen, de mijnenveger Abraham Crijnssen en het brugcomplex van het geleide wapenfregat De Ruyter.

Duik in de collectie

40.000 objecten vragen speciale aandacht. Vandaag de dag werken vijf professionals fulltime aan het beheer van de collectie, daarbij ondersteund door een team enthousiaste vrijwilligers. Met z’n allen zorgen zij ervoor dat de kwaliteit van de objecten zowel fysiek als inhoudelijk verbetert, en behouden blijft voor toekomstige generaties. Onze collectie is te vinden op Maritiem Digitaal.

Bekijk de collectie

Schenkingen & Bruiklenen

ANBI
De Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD) is m.i.v. 25 juni 2014 door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De vier musea die deel uitmaken van de SKD vallen onder dezelfde erkenning.

  • Nationaal Militair Museum te Soesterberg
  • Marinemuseum te Den Helder
  • Mariniersmuseum te Rotterdam
Iets schenken of bruiklenen?

Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) kunnen gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erven, schenken, giften en de energiebelasting. Instellingen die als ANBI zijn aangewezen, hebben deze belastingvoordelen. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt vanaf 1 januari 2012 een extra giftenaftrek. Hierdoor worden giften aan culturele ANBI’s gestimuleerd