De dag zal komen waarop men in musea een kanon laat zien zoals men daar tegenwoordig een martelwerktuig laat zien, terwijl men zich verwondert dat zoiets ooit heeft kunnen bestaan. Victor Hugo, 1802-1885

Onze collectie

Helaas is Victor Hugo’s voorspelling nog niet uitgekomen, maar als het zover is, is het Marinemuseum voorbereid. Eeuwenlang was het kanon het belangrijkste wapen van de marine en het museum bezit talloze exemplaren. Tien kanons telde de collectie toen in 1962 Viceadmiraal  A.N. baron de Vos van Steenwijk 500 objecten uit zijn privécollectie beschikbaar stelde voor de start van het Marinemuseum.

Objecten

Sinds 1962 is de collectie bijna tachtig keer zo groot geworden. Naast wapens vertellen scheepsmodellen, schilderijen, foto’s en militaria de geschiedenis van de Koninklijke Marine. Zij ondersteunen de verhalen van de mensen die de vloot bemanden, van hun belevenissen in goede en slechte tijden. Topstukken zijn de museumschepen: de onderzeeboot Tonijn, het ramschip Schorpioen, de mijnenveger Abraham Crijnssen en het brugcomplex van het geleide wapenfregat De Ruyter.

Duik in de collectie

40.000 objecten vragen speciale aandacht. Vandaag de dag werken vijf professionals fulltime aan het beheer van de collectie, daarbij ondersteund door een team enthousiaste vrijwilligers. Met z’n allen zorgen zij ervoor dat de kwaliteit van de objecten zowel fysiek als inhoudelijk verbetert, en behouden blijft voor toekomstige generaties.

Bekijk de collectie op Maritiem Digitaal.