Marine historie

In het torentje wandel je in zes zalen door de rijke geschiedenis van de Nederlandse marine. Van 1488, de dag dat Maximiliaan van Oostenrijk de Ordonnantie op het Zeewezen uitvaardigde, tot de inzet van de Nederlandse marine in de 21e eeuw.

Je maakt kennis met onze Nederlandse zeehelden uit de Gouden eeuw, leert over de overgang van zeil naar stoom en leeft mee met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Ervaar ook de naoorlogse periode van wederopbouw aan de hand van persoonlijke getuigenissen van marinepersoneel. En ga terug naar de tijd waarin de verhoudingen tussen Oost en West het wereldtoneel bepaalden in de indringende presentatie over de Koude Oorlog.

Nu te zien!

Navy Games
meer dan een spel

Ontdek in onze nieuwste tentoonstelling meer over de wisselwerking tussen marinespellen voor amusement en voor het opleiden van marinepersoneel.

Test in de tentoonstelling je eigen skills met de vaarsimulatie, World of Warships en Zeeslag.

Lees verder

Schip en Werf

De marinetechniek wordt inzichtelijk gemaakt door middel van objecten en leuke en leerzame proeven en spelen. Je wordt samen met je kinderen zelf aan het werk gezet en kunt klinken, lassen, een schip de haven uitvaren of een boordkanon bemannen.

Lees meer

Werfwerk is mensenwerk

Deze expositie is een eerbetoon aan de ‘wervianen’ als onmisbare schakel. Zij zorgden ervoor dat marineschepen konden blijven varen. De volgende uitspraken illustreren hun persoonlijke verhalen: ‘Zonder werf geen vloot’, ‘Zonder mensen geen werf’ en ‘Werfwerk is Mensenwerk’.

Lees meer

Verborgen Schatten

De collectie van het Marinemuseum bestaat uit 80.000 objecten. Een groot deel hiervan wordt achter gesloten deuren voor toekomstige generaties bewaard. ‘Verborgen Schatten. Het Koninklijke van de Marine’ geeft schilderijen, scheepsmodellen, scheepssier, onderscheidingen, scheepsbellen, vaandels, sculpturen en zilverwerk, welke lange tijd niet te zien zijn geweest, de volle aandacht.

De tentoongestelde objecten kleuren de geschiedenis van de Koninklijke Marine vanaf de 17e eeuw tot op heden in.

Lees verder

Op de hoogte blijven  van de nieuwste tentoonstellingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Tijdelijke tentoonstelling

Wrakken

In de wereldoorlogen van de vorige eeuw zijn duizenden schepen vergaan. Zij werden gebombardeerd, getorpedeerd of liepen op een mijn. Een groot deel daarvan is nooit teruggevonden. Tijdens zeebodemonderzoek legt de Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine locaties van wrakken vast en geeft zo nu en dan een anoniem schip haar naam terug. De tentoonstelling Wrakken! Oorlogserfgoed onder water schetst een beeld van het historisch erfgoed op de zeebodem en schenkt aandacht aan de wrakken van de rammonitor Adder, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de torpedobootjager Kortenaer, de kruisers Java, De Ruyter Cressy, Hogue en Aboukir en de onderzeeboten 022, 013, 016, KXVI, K-XVII, U106, U88 en H10