Marine historie

In het torentje wandel jeĀ in zes zalen door de rijke geschiedenis van de Nederlandse marine. Van 1488, de dag dat Maximiliaan van Oostenrijk de Ordonnantie op het Zeewezen uitvaardigde, tot de inzet van de Nederlandse marine in de 21e eeuw.

Je maakt kennis met onze Nederlandse zeehelden uit de Gouden eeuw, leert over de overgang van zeil naar stoom en leeft mee met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Ervaar ook de naoorlogse periode van wederopbouw aan de hand van persoonlijke getuigenissen van marinepersoneel. En ga terug naar de tijd waarin de verhoudingen tussen Oost en West het wereldtoneel bepaalden in de indringende presentatie over de Koude Oorlog.

Reizende tentoonstelling

In 2019 was het precies 200 jaar geleden dat werd begonnen met de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal. Vandaag wordt het vooral gebruikt door de regionale binnenvaart, maar ooit was het kanaal bedoeld als levensader voor Amsterdam. De zeevarende schepen van handelaren en de marine hoefden dan niet meer over de moeilijk bevaarbare Zuiderzee te varen om Amsterdam te bereiken.

In 5 jaar tijd werd 80 km aan bestaande vaarten uitgediept en gegraven en werden er nieuwe sluizen en bruggen gebouwd. Het kanaal zorgde voor grote veranderingen in de vier steden langs het kanaal: Amsterdam, Purmerend, Alkmaar en Den Helder.

De tentoonstelling is te zien aan boord van museumschip Zr.Ms. Schorpioen