Tentoonstellingen
De tentoonstellingen van het museum vind je in twee gebouwen: Het Torentje en de Geschutmakerij. In het Torentje dwaal je door de geschiedenis van de marine. De Geschutmakerij is meer gericht op de geschiedenis van de Rijkswerf en de techniek achter de marine.
Marine historie
In het torentje wandel je in zes zalen door de rijke geschiedenis van de Nederlandse marine. Van 1488, de dag dat Maximiliaan van Oostenrijk de Ordonnantie op het Zeewezen uitvaardigde, tot de inzet van de Nederlandse marine in de 21e eeuw.
Je maakt kennis met onze Nederlandse zeehelden uit de Gouden eeuw, leert over de overgang van zeil naar stoom en leeft mee met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Ervaar ook de naoorlogse periode van wederopbouw aan de hand van persoonlijke getuigenissen van marinepersoneel. En ga terug naar de tijd waarin de verhoudingen tussen Oost en West het wereldtoneel bepaalden in de indringende presentatie over de Koude Oorlog.
Nu te zien!
Navy Games
meer dan een spel
Ontdek in onze nieuwste tentoonstelling meer over de wisselwerking tussen marinespellen voor amusement en voor het opleiden van marinepersoneel.
Test in de tentoonstelling je eigen skills met de vaarsimulatie, World of Warships en Zeeslag.
Lees verderSchip en Werf
De marinetechniek wordt inzichtelijk gemaakt door middel van objecten en leuke en leerzame proeven en spelen. Je wordt samen met je kinderen zelf aan het werk gezet en kunt klinken, lassen, een schip de haven uitvaren of een boordkanon bemannen.
Lees meerWerfwerk is mensenwerk
Deze expositie is een eerbetoon aan de ‘wervianen’ als onmisbare schakel. Zij zorgden ervoor dat marineschepen konden blijven varen. De volgende uitspraken illustreren hun persoonlijke verhalen: ‘Zonder werf geen vloot’, ‘Zonder mensen geen werf’ en ‘Werfwerk is Mensenwerk’.
Lees meerVerborgen Schatten
De collectie van het Marinemuseum bestaat uit 80.000 objecten. Een groot deel hiervan wordt achter gesloten deuren voor toekomstige generaties bewaard. ‘Verborgen Schatten. Het Koninklijke van de Marine’ geeft schilderijen, scheepsmodellen, scheepssier, onderscheidingen, scheepsbellen, vaandels, sculpturen en zilverwerk, welke lange tijd niet te zien zijn geweest, de volle aandacht.
De tentoongestelde objecten kleuren de geschiedenis van de Koninklijke Marine vanaf de 17e eeuw tot op heden in.
Lees verderOp de hoogte blijven van de nieuwste tentoonstellingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
InschrijvenTijdelijke tentoonstelling
Wrakken
In de wereldoorlogen van de vorige eeuw zijn duizenden schepen vergaan. Zij werden gebombardeerd, getorpedeerd of liepen op een mijn. Een groot deel daarvan is nooit teruggevonden. Tijdens zeebodemonderzoek legt de Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine locaties van wrakken vast en geeft zo nu en dan een anoniem schip haar naam terug. De tentoonstelling ‘Wrakken! Oorlogserfgoed onder water‘ schetst een beeld van het historisch erfgoed op de zeebodem en schenkt aandacht aan verschillende wrakken.
Tijdelijke tentoonstelling
Hellships - Gevangen op zee
De Birma-Siamspoorweg, de Pakan Baroespoorweg, het vliegveld Changi in Singapore en de Japanse kolenmijnen zijn voorbeelden van bekende én beruchte locaties waar tijdens de Japanse bezetting (1942–1945) arbeiders onder dwang moesten werken. Vanuit Nederlands-Indië transporteerden de Japanners 120 duizend krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden en meer dan 300 duizend Indonesische dwangarbeiders (romusha’s) op ‘Hellships’ richting de werkkampen. Aan boord van de schepen werden de gevangen aan hun lot overgelaten en leden zwaar onder het gebrek aan voedsel, water en medische zorg. Onder constante dreiging van geallieerde aanvallen konden zij geen kant op en zaten gevangen op zee. De geschiedenis van de ‘Hellships’ is bij het grote publiek nauwelijks bekend. De tentoonstelling vertelt het verhaal van hen die stierven, overleefden en gaat over de generaties daarna. Over degene die de oorlog niet meemaakten, maar er wel door werden getekend.
Te zien tot en met 5 januari 2025.
Lees meer