NAVO symbool

NAVO

De NAVO is een militaire samenwerkingsorganisatie van landen uit Europa en Noord-Amerika. Nederland is al sinds de oprichting lid van deze organisatie.

NAVO OF NATO

NAVO betekent Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het is een organisatie van landen uit het Noord-Atlantisch gebied (Europa en Noord-Amerika) die een verdrag hebben getekend. In dat verdrag staan afspraken over militaire samenwerking. Soms zie je in plaats van NAVO ook NATO of OTAN staan. Dat zijn de Engelse en Franse vertalingen: NATO staat voor North-Atlantic Treaty Organisation en OTAN betekent Organisation du traité de l’Atlantique nord.

Een aanval op één is een aanval op allen

De allerbelangrijkste afspraak binnen de NAVO is ‘artikel vijf’. Dat slaat op het vijfde artikel in het verdrag. In dat artikel staat dat alle landen te hulp komen, wanneer één land wordt aangevallen. Als Nederland bijvoorbeeld wordt binnengevallen door een vijand, dan moeten alle andere NAVO-landen komen helpen. Op deze manier staat niemand er alleen voor. Het is één keer gebeurd dat een land op basis van artikel vijf om hulp heeft gevraagd. Dat was in 2001, toen de Verenigde Staten werden aangevallen door terroristen. De VS riep artikel vijf in werking en de NAVO startte een missie in Afghanistan tegen Al Qaida.

Ondertekening van het Noord Atlantisch Verdrag, de basis voor de NAVO, in Washington DC (1949). Bron: NIMH.

Welke landen horen bij de NAVO?

De NAVO is in 1949 opgericht door twaalf landen, waaronder Nederland. Ook Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië deden vanaf het begin mee, net als de Verenigde Staten en Canada. In de loop der tijd zijn er steeds meer landen bijgekomen. De nieuwste lidstaten zijn Noord-Macedonië (2020) en Montenegro (2017).

Hr.Ms. De Ruyter (F 806) ligt begin april 1991 gereed voor vertrek om 6 maanden lang dienst te doen als vlaggenschip van de NATO Standing Naval Force Atlantic (STANAVFORLANT). Bron: NIMH

De NAVO heeft geen eigen leger

Wanneer er een NAVO-missie begint, sturen de lidstaten hun eigen troepen. Ook Nederlandse militairen worden hiervoor ingezet. Zo maakten Nederlandse eenheden deel uit van missies in Bosnië (KFOR) en Afghanistan (ISAF). Ook opereren Nederlandse marineschepen in NAVO-verband. De luchtmacht staat dag en nacht paraat om het NAVO-luchtruim te bewaken met de F-16 en F-35 jachtvliegtuigen.

Actuele NAVO oefeningen

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën is zondag 6 maart, vanuit Den Helder, vertrokken naar Noorwegen. De komende vier maanden zal het schip onderdeel zijn van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO. Doel is om de onderlinge samenwerking te versterken. Eerder op de ochtend vertrok ook het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam met een 275-koppige bemanning richting Noorwegen.

Cougar-helikopters

De sinds vanmorgen al varende Rotterdam is uitgerust met 2 Cougar-helikopters van het DHC en landingsvaartuigen van het Korps Mariniers. De Rotterdam maakt ook deel uit van de reactiemacht van de NAVO. Het schip staat op een iets langere reactietijd dan De Zeven Provinciën.

Meer over de NAVO oefening
Rotterdam met Cougar-transporthelikopters op het achterdek.