Rangen en standen

‘Meneer’. Sorry, ik bedoel: ‘Goedemorgen Adjudant’. Verwarrend hè, al die rangen en standen. Wie hebben allemaal een rang of stand? Wat is nou eigenlijk een matroos en wie spreken we aan met meneer of mevrouw?

Zr. Ms Rotterdam

Maar waarom?

Rangen en standen

Er zijn verschillende aspecten nodig om Zijner Majesteit schepen goed te laten varen. Denk bijvoorbeeld aan de technische dienst. Zij zorgen ervoor dat machines blijven draaien. Of bijvoorbeeld de logistieke dienst, die zorgt ervoor dat er genoeg voeding én bijvoorbeeld toiletpapier is. De operationele dienst zorgt er onder andere voor dat het schip veilig vaart en er netjes uitziet.

Wist je dat?

De Romeinen zijn begonnen met de invoer van rangen en dat andere landen, waaronder Nederland, dit later hebben overgenomen.

De drie hoofdgroepen

De grootste groep is de Manschappen. Zij hebben officieel geen rang maar een stand. Dit zijn functies met een uitvoerende taak. Daar boven heb je de Onderofficieren. Deze mensen geven directe leiding aan de Manschappen en als laatste heb je de eindverantwoordelijke, de Officieren.

Overzicht en duidelijkheid

Er is veel nodig om een schip draaiende te houden. In elke dienst zitten daarom verschillende mensen met allemaal hun eigen rang. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wat zijn of haar functie is, er duidelijkheid is over wie er de leidinggevende zijn en wie voor wat verantwoordelijk is.