Rangen en standen

Meneer…’ ik bedoel ‘Goedemorgen Adjudant ..’ Pff verwarrend he, al die rangen en standen.

Wie hebben allemaal een rang of stand? Wat is nou eigenlijk een matroos en wie spreken we aan met meneer of mevrouw?

Zr. Ms Rotterdam

Waarom zijn er rangen en standen?

Er zijn verschillende aspecten nodig om Zijner Majesteit schepen goed te laten varen. Denk bijvoorbeeld aan de Technische dienst, zij moeten zorgen dat de machines blijven draaien of aan de Logistieke dienst, die zorgt ervoor dat er genoeg voeding is én bv. toiletpapier. De Operationele dienst zorgt er onder andere voor dat het schip veilig vaart en er netjes uit ziet.

Wist je dat.....

Wist je dat, de Romeinen zijn begonnen met de invoering van rangen en dat andere landen, waaronder Nederland, dit later ook hebben ingevoerd.

 

De 3 hoofdgroepen

De grootste groep is de Manschappen (zij hebben officieel geen rang maar een stand), dit zijn functies met een uitvoerende taak, daar boven heb je de Onderofficieren, deze mensen geven directe leiding aan de Manschappen en als laatste heb je de eindverantwoordelijke, de Officieren.

Overzicht en duidelijkheid....

Er is dus veel nodig om een schip draaiende te houden, in elke dienst zitten daarom ook verschillende mensen met allemaal hun eigen rang. Dit is om te zorgen dat iedereen weet wat zijn/haar functie is, er duidelijkheid is over wie er de leidinggevende zijn en wie verantwoordelijk is.