Alles wat je wilt weten over etiquette.

Eten aan boord

Aan boord van museumschip Schorpioen is een kleine tentoonstelling te zien over eten aan boord. Hoe ging dat vroeger? Hoe werden etenswaren bewaard en wat stond er op het menu?

Koken in een

Onderzeeboot

Wekenlang met zeventig mensen in een onderzeeboot. Er wordt gewerkt, geslapen én gegeten. Maar hoe kook je in een kleine ruimte voor zoveel hongerige marinemannen? Jan Doze was hofmeester aan boord van onderzeeboot Tonijn tijdens de Koude Oorlog. Hij weet alles over eten aan boord.

Recepten uit het Marine Kookboek

Deze recepten zijn een leidraad voor de marine kok, bottelier en hofmeester om een smakelijke maaltijd te bereiden en om een goede besteding van de rantsoenen en gamellegelden te krijgen. De recepten zijn afgestemd op honderd personen. Mocht u dus zelf aan de slag willen moet u de hoeveelheden eerst omrekenen! De cursief aangegeven ingrediënten werden met het gamellegeld* aangeschaft.

*Het gamellegeld was het geld dat ieder bemanningslid ter aanvulling op de scheepsrantsoenen kreeg. Het verschilde per rang en je kreeg gamellegeld als je aan boord geplaatst was en tenminste aan twee maaltijden deelnam.

Download recepten

Sinds de oprichting van de Koninklijke Marine is eten altijd een belangrijk onderwerp geweest. In het artikel ‘Van gortschaften tot theewater – eten bij de Koninklijke Marine’ uit Scheepshistorie lees je hier meer over.

Lees het artikel