Tradities en gewoonte

Bij de Koninklijke Marine wordt al tientallen jaren op woensdag de welbekende Indische rijsttafel geserveerd. Onze vrijwilliger Jan vertelt je meer over het eten aan boord.

Oorsprong

Indisch eten

De oorsprong ligt bij de terugkerende militairen, waaronder vele ‘blauwe jongens’ en Indonesische personeelsleden van de Koninklijke Marine na de soevereiniteitsoverdracht in Indonesië. Dit is in stand gehouden door de inmiddels wekelijkse ‘blauwe hap’ op woensdag bij de Koninklijke Marine/Korps Mariniers, waar de lekkerste Indonesische gerechten op tafel verschijnen.

Zelf nasi maken
(ingrediënten zes personen)

  • 350 gr varkensfilet, mag best vetje aanzitten
  • 75 gr gekookte achterham/ontbijtspek heel klein gesneden
  • Optioneel: 150 gr kleine Noorse garnalen
  • 2 uien
  • 1 flinke prei
  • 200 gr taugé
  • Bosje bladselderij, alléén de blaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • Sambal oelek of andere sambal naar smaak
  • Scheut ketjap manis
  • 1 tl. vis saus
  • 1 tl. korianderpoeder
  • 1 tl. geroosterde trassi (garnalenpasta)

Te koop bij de toko

  • 1 maggiblokje, die hele kleine 4-kante
  • 400 gr langkorrelige rijst
  • 6 eieren
  • Bosui
  • Scheut olie
  • Boter

Bereiding

  1. Kook de rijst enkele uren van te voren. Laat de rijst in een lage, brede schaal helemaal afkoelen, schep af en toe om. Dek dan de rijst af.
  2. Bereid de groenten voor. Was de prei, snijd in smalle ringen.
  3. Bestrooi de blokjes varkensfilet met peper en korianderpoeder.
  4. Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en geelwortelpoeder. Verhit olie in een koekenpan, bak op laag vuur een omelet. Laat iets afkoelen, en snijd in smalle reepjes.
  5. Neem een grote pan. Giet er voldoende olie in dat de bodem net bedekt is met een laagje, verhit de olie. Doe nu de vleesblokjes en het ontbijtspek erbij. Braad het varkensvlees aan alle kanten aan, zet het vuur dan iets lager en bak tot het gaar is.
  6. Haal het vlees als het gaar is uit de pan.
  7. Fruit de ui , doe er als de ui begint de kleuren de knoflook bij, en na tien tellen sambal, korianderpoeder, het verkruimelde bouillonblokje, en trassi. Fruit nog enkele tellen op hoog vuur, doe dan de prei erbij. Als de prei is geslonken selderie erbij. Doe nu de ketjap in de pan en doe ook het vlees er weer bij.
  8. Je kunt de nasi meteen maken door de rijst erdoor te doen en mee te bakken. Doe de rijst in kleine porties.
  9. Opdienen met: kroepoek, atjar, sateh.

Eet smakelijk!