Alles wat je wilt weten over etiquette

Vrijwilliger Iris aan het woord

Mijn ervaring met

etiquette

Iris heeft gedurende haar marine carrière veel ervaring opgedaan met etiquette aan boord en de omgangsvormen die gelden, zowel tijdens haar dienst op schepen als in haar latere rol als hofmeester aan wal. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van etiquette die Iris heeft geleerd en toegepast.

  • Aanspreektitels: aan boord van een schip zijn aanspreektitels van groot belang. Hier geldt een hiërarchie, waarbij officieren met hun rang worden aangesproken. Respect voor rang en positie van anderen is essentieel.
  • Gedragsregels: Er zijn veel ongeschreven gedragsregels aan boord van een marineschip, waaronder respect voor autoriteit, gehoorzaamheid aan bevelen en het handhaven van discipline.
  • Tafelmanieren: Om te weten hoe omgangsvormen en richtlijnen voor tafelmanieren oftewel de Etiquette, waarbij ministerleden, leden van het koninklijk huis en andere hoogwaardigheidsbekleders zijn uitgenodigd is het boekje “Hoe hoort het eigenlijk”. Hierin staat hoe men zich aan tafel hoort te gedragen, inclusief het juiste gebruik van bestek en servies. Dit boekje had ik aangeschaft en heeft me enorm goed geholpen met de uitvoering van mijn functie
  • Stoel aanschuiven: Traditioneel wordt van een heer verwacht dat hij de stoel voor de dame aanschuift en haar assisteert bij het zitten.
  • Tafelschikking: Bij formele diners wordt de tafel zorgvuldig gedekt, met specifieke posities voor de gastheer, gastvrouw en gasten. Ook worden naamkaartjes en menukaarten in de taal van de gasten voorzien.
  • Decoratie: Aan boord van een marineschip en op de wal wordt veel aandacht besteed aan de decoratie van de eetruimte tijdens belangrijke lunches en diners van de commandant en zijn gasten. Dit kan onder meer bestaan uit kandelaars bloemstukken om een elegante sfeer te creëren
  • Ketelaar: Een gast die te laat is voor een maaltijd, wordt apart eten voor hem bewaard zodat ze niet met een lege maag rondlopen.

Wist je dat...

Iris ook anekdotes uit haar eigen ervaringen deelt, zoals het voorval met de hond van de admiraal die een biefstuk van de plank at, wat leidde tot het serveren van in stukjes gesneden biefstuk aan de gasten.