Naval Wargame

Naval War Game

In de tentoonstelling Navy Games is een uniek object te bewonderen: het Jane Naval War Game. Een bordspel uit het begin van de twintigste eeuw, waarvan wereldwijd nog maar twee complete exemplaren bekend zijn.

Fred T. Jane

6 augustus 1865 werd Fred T. Jane geboren in richmond, een dorp ten zuidwesten van londen. Fred T. Jane kwam uit een domineesgezin. Al op jonge leeftijd deed hij samen met zijn vriendjes zeegevechten na met modelschepen op de lokale eendenvijver.

Doordat vele scheepjes verloren gingen bedacht hij zich dat het goedkoper was om gevechten in de vorm van een bordspel te maken. Uit dit idee ontstond een eerste versie van het Naval Wargame.

Het spel

In de tentoonstelling is een grote houten kist met inhoud te zien. Deze kist is de eerste, voor het departement in Den Haag bestelde versie van het Jane Naval War Game.

Dit spel is speciaal gemaakt voor de Koninklijke Marine, het spel bevat verschillende Nederlandse pantser- en pantserdekschepen, waaronder schepen als de Friesland, Kortenaer, Reinier Claeszen en Koningin Regentes. Als tegenstanders zijn er schepen zoals HMS Bonaventure, Vauban en Kaiserin Augusta.

Informatie

Interessant weetje

De scheidsrechter

De rol van scheidsrechter was van groot belang. Doordat het spel zo goed mogelijk was nagemaakt tot de realiteit was het belangrijk dat de scheidsrechter alle factoren moest meenemen in de berekening.

De factoren die meespeelden: Waren er treffers? Door wat voor kanon of granaat? Was het pantser hierdoor doorboord? Op welke plek van het schip? Onder of boven de waterlijn?

De invloed van het spel

Na de Eerste Wereldoorlog was de invloed van het spel sterk afgenomen. Toch bleven war games in het algemeen, maritieme oorlogsspellen vooral, erg populair bij een kleine groep liefhebbers. Spellen als Fletcher Pratt Naval War Game (1928) en General Quarters (1975) hadden een trouwe groep.

Zo volgde nog vele andere spellen met verschillende uitbreidingen en informatie, waaronder Command: Modern Operations erg populair is. Het spel bevat gegevens van bijna alle moderne wapensystemen (en nog veel meer), maar maakt nog altijd gebruik van de uitgangspunten van Fred Jane.

''De aanwezigheid van een Jane Naval War Game in de collectie van het Marinemuseum is uitzonderlijk. Wereldwijd is slechts één ander exemplaar bekend, te weten in de collectie van de Naval History and Heritage Command in Washington.'' Leon Homburg - Conservator MM