Navy Games

Navy games

Stap in de wereld van serious gaming en ontdek de bijzondere wisselwerking tussen marinespellen voor amusement en het opleiden van marinepersoneel.

Test je skills

Bezoekers krijgen de unieke kans om te varen in een simulator die gebouwd is door het Simulatie Centrum Maritiem van de Koninklijke Marine. Hier worden digitale trainingsfaciliteiten ontwikkelt die gebruikt worden om marinepersoneel op te leiden.

Test je skills met de vaarsimulatie, World of Warships of Zeeslag.

Vaarsimulatie - Navy Games
Navy Games

Jane naval wargame

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is het spel Jane Naval War Game. Dit spel is bedacht door de Britse journalist en illustrator Frederick T. Jane in 1898, de grondlegger van het jaarlijkse naslagwerk Jane´s fighting ships.

Het door Jane ontwikkelde spel was zeer succesvol en werd door veel landen gebruikt om het marinepersoneel te trainen. Hij werkte met slimme rekenmodellen en slaagde erin de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Zijn rekenwerk vormt nog vaak de basis voor simulaties en spellen die zijn ontworpen op basis van marine tactiek en strategie.

Exemplaren van het Jane Naval War Game zijn tegenwoordig zeldzaam. Over de hele wereld zijn slechts twee complete sets bekend. Eén daarvan is in het bezit van de Naval History and Heritage Command in Washington. Het andere exemplaar bevindt zich in de collectie van het Marinemuseum en is te zien in Navy Games.

Spel en training

Realistische scheeps- en vliegtuigmodellen kunnen gebruikt worden voor herkenningsdoeleinden. Een tactisch bordspel of simulatie kan worden ingezet om militairen te trainen.