Krijg een uniek inkijkje

Maarten zal ons meenemen in het werkproces, welke een drietal strak gescheiden fasen:

  1. De oriëntatie en documentatie fase.
  2. De schetsfase: de uitwerking in schetsen in potlood en olieverf.
  3. Het schilderproces.
Model kruiser Hr.Ms. De Ruyter

De oriëntatie en documentatie fase

‘Ik heb goed nagedacht over de zeggingskracht van het doek. De vraag wat er geschilderd gaat worden en waarom is de belangrijkste stap. Ik wil meer dan een realistisch en historisch correct uitgewerkt willekeurig moment uit de geschiedenis nemen. Het moet immers meer zijn dan een foto. Ik heb dus een moment uit de slag genomen, waar een aantal (voor mij) kenmerkende elementen in terug komen en door mij zijn weer te geven. Dit moment lijkt omstreeks 17:09 uur mogelijk te zijn. Het moment dat de Britse HMS Exeter getroffen is en uit de geallieerde kruiserlinie wegdraait.’

Lees hier meer over fase 1 >>

De schetsfase

In de schetsfase werkt Maarten naar een definitieve werkschets in potlood. Op de werkschets bepaalt hij de verhoudingen tussen de diverse sub-onderwerpen. En aan de hand van een eenvoudige schets in olieverf op A3 formaat kiest Maarten de juiste helderheid en kleurgebruik voor de lucht. Na de eerste vlakverdelingsschetsjes was het tijd voor een meer uitgewerkte schets en uiteindelijk de definitieve schets.

Lees hier meer over fase 2 >>

De schilderfase

In fase 3 neemt Maarten Platje ons mee in zijn schilderproces. Eerst werkt hij in detail de diverse schepen uit en zet hij de tekening op het schildersdoek.

Lees hier meer over fase 3 >>

Over de schilder

Maarten Platje is geboren in Rotterdam (1967), in zijn jeugd was het Hollandse waterschap met zijn waterwegen en schepen het onderwerp van zijn tekeningen en schilderwerken.
De eerste kunstzinnige vorming vond plaats op de Leidsche kunstacademie Ars Aemula Naturae in Leiden. Zijn eerste erkenning als talent volgde snel. Bij een jaarlijkse expositie van zeeschilders in Den Helder werd zijn inzending met een 1e prijs beloond.

Na zijn middelbare schoolopleiding is hij vijf jaar als matroos in dienst geweest bij de Koninklijke Marine. Ongetwijfeld hebben die jaren op zee bijgedragen aan zijn talent voor het op doek weergeven van de zee in al haar verschijningsvormen.

In 2018 won hij tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van de Royal Society of Marine Artists te Londen twee awards.

Platje exposeerde in Den Helder, Rotterdam, Veere, Vlissingen, Londen en New York.
Lees hier meer over Maarten Platje >>

Eerder werk: 'I have their hearts now'.

In zijn eigen webshop zijn een aantal ‘art prints’ te koop.

Bekijk meer