Lees voor

Hr.Ms.Tonijn is sinds 6 juli 1994 onderdeel van het museum. Na een lange carriëre bij de Koninklijke Marine als o.a. spion tijdens de Koude Oorlog is het nu het bekendste object van het museum.

Geschiedenis

Hr.Ms. Tonijn is een driecilinder onderzeeboot van de Potvisklasse, deze klassa vormden tussen 1960 en 1992 de kern van de Nederlandse onderzeedienst. De Tonijn zelf is in de werf Wilton-Fijenoord in Schiedam gebouwd. De Nederlander M.F. Gunning (1895-1972) ontwikkelde het principe van de driecilinder voor onderzeeboten. Deze constructie verbeterde de stabiliteit en de boot kon dieper duiken dan andere onderzeeboten uit dezelfde tijd. De bemanning bestond uit 67 leden: commandant, zes officieren, dertien onder-officieren, 20 korporaals en 27 manschappen. Afhankelijk van de reis kon de bemanning met maximaal 71 personen worden uitgebreid.

28 april 1992 werd de Tonijn ter beschikking gesteld aan ons museum. Na maanden werken om de onderzeeboot geschikt te maken voor publiek is op 6 juli 1994 de Tonijn feestelijk geopend als museum object.

Plan je bezoek