Onderzeeboot O 1

Bijzonder object

Een van de meest bijzondere objecten uit de collectie is de toren van de O1.  De onderzeeboot nummer 1 was de eerste Nederlandse onderzeeboot van de Koninklijke Marine. Tot enkele jaren geleden stond de toren prominent op de steiger voor de Onderzeedienst.

Veilig opgeborgen

De toren staat daar nog steeds, maar wie goed kijkt kan zien dat het een uit polyester opgetrokken en niet van het origineel te onderscheiden replica betreft. Het origineel ligt al enige jaren in de Sloepenloods van het museum opgeslagen om daar in oude luister te worden hersteld.

Luctor et Emergo

Tijdens de bouw kreeg de boot van het Holland-type de naam Luctor et Emergo , wat Latijn is voor ‘ik worstel en kom boven’. Op 1 juni 1904 startte de bouw bij scheepswerf De Schelde in Vlissingen, waarna de onderzeeboot op 8 juli 1905 te water werd gelaten. Dat gebeurde niet in opdracht van de Koninklijke Marine. Eerst zien en dan pas geloven! Het eindresultaat moet naar tevreden zijn geweest.

In december besloot de Marine de onderzeeboot voor 430.000 gulden aan te kopen en stelde haar op 21 december 1906  als O1 in dienst. Het is uniek dat deze uit brons opgetrokken toren bewaard is gebleven.