Wanneer:

  • Op aanvraag
  • Duurt 1,5 tot 2 uur

Voor wie:

  • Leerlingen VO
  • Max. 32 leerlingen, min. 2 begeleiders

Prijs:

  • € 4,50 p.p.

Hedendaagse piraterij

Met het lesprogramma ‘Kaping in de klas’ maken leerlingen kennis met moderne piraterij. Wat is het? Waarom gebeurd het nog steeds en wat doet onze krijgsmacht in landen waar dit een probleem is?

Beleef het zelf

Echter verhalen en ervaringen

Het losgeld dat verdiend kan worden met het kapen van schepen is de schatkist van de moderne piraat. Vaak zijn armoede, hongersnood en dwang van criminele organisaties de oorzaak van deze ‘keuze’ voor de vrije vaart.

De Koninklijke Marine wordt ingezet om dit te voorkomen én zowel de bemanning als vaarroutes veilig te houden.

Kaping in de klas gaat over echte verhalen. Ervaringen van o.a. schippers, piraten en Nederlandse mariniers vormen de basis van dit programma. Zo ontstaat een natuurgetrouw beeld van de strijd en problematiek van hedendaagse piraterij.

Het programma

Kaping in de klas

Het programma sluit aan op Geschiedenis en Mens & Maatschappij. Leerlingen ontdekken hoe de Nederlandse krijgsmacht optreedt tegen moderne piraterij, maar verdiepen zich ook in de economische belangen op zee en de maatschappelijke problemen die van vissers piraten maken. Daarnaast maken ze kennis met de dilemma’s rondom internationale hulp en samenwerking.

Interesse in het programma? Neem dan snel contact met ons op!

Reserveren
Bordspel over piraterij

Het spel

In het bordspel verplaatsen leerlingen zich in vissers, piraten en de marine. Vanuit deze rollen maken ze keuzes en nemen ze risico’s. Blijven ze braaf vissen of gaan ze toch proberen een schip te kapen voor extra punten? En anderzijds; wat mag de marine wel of niet doen als ze verdachte vaarbewegingen zien? Aan het eind komt het spel tot een hoogtepunt en moeten alle spelers samenwerken als een groep mariniers. Lukt het hen op tijd de bemanning van het gekaapte schip te bevrijden?

opdracht

De tweede helft van het programma kiezen de leerlingen zelf een verwerkingsopdracht. Het museum biedt verschillende opties aan. De opdrachten zijn kort, betekenisvol, leuk en zelfstandig in kleine groepjes uit te voeren in het museum.

Kaping in de klas is ontwikkeld door het Marinemuseum en het Mariniersmuseum in Rotterdam.