Conservator Leon Homburg over Jane Naval War Game

Conservator Leon vertelt

Zeeslag op tafel

JANE NAVAL WAR GAME

Ieder jaar geeft de Britse Jane Corporation het boek All the world’s fighting ships uit, een overzicht van alle marineschepen ter wereld. Het eerste deel stamt uit 1898 en de jaaroverzichten zijn sindsdien een must have voor iedere marine. Minder bekend is dat de auteur van de eerste reeksen, Fred T. Jane, het boek had opgesteld als naslagwerk voor een spel: Het Jane Naval War Game. Over de hele wereld speelden marineofficieren dit spel, maar vandaag de dag bestaan er nog maar twee complete exemplaren.

Museum Vol Verhalen

Het spel van het Marinemuseum staat centraal in de tentoonstelling Navy Games, en conservator Leon Homburg vertelt er op 4 november alles over.

Museum Vol Verhalen

Tijdens Museum Vol Verhalen vertellen onze conservatoren en vrijwilligers je meer over de geschiedenis van de Koninklijke Marine. Met verhalen op zaal, theatervoorstellingen, uitleg over seinvlaggen en etiquette aan boord staat de maand november bol van verhalen.

Programma

DE WOODSTOCK NAVY

“Iedereen aan boord was jaloers op de Nederlanders.” Dit is een uitspraak van een Amerikaanse marineofficier die begin jaren ’70 een Nederlands marineschip naast het zijne zag afmeren. Midden in de tijd van de hippies en Flower Power zag hij vol verbazing en bewondering matrozen met baarden en lang haar 800 kratten bier aan boord sjouwen. Conservator Leon Homburg vertelt hoe de Nederlandse marine in de jaren ’70 omging met veranderingen in de maatschappij en zo aan de naam Woodstock Navy kwam.