Lees voor

De collectie van het Marinemuseum richt zich op het cultuur-historisch erfgoed van de Nederlandse marine. Het zwaartepunt ligt op de periode 1815 tot heden. In deze periode is sprake van 'Koninklijke Marine'.

Collecties van het Marinemuseum in Den Helder

Collecties Marinemuseum

 De kerncollectie van het Marinemuseum is in 1962 ontstaan. Viceadmiraal b.d. De Vos van Steenwijk droeg toen zijn privéverzameling over aan het museum. Sinds de start van de collectie in 1962 is deze sterk uitgebreid met gerichte aankopen en particuliere schenkingen. Maar ook met materieel dat de Koninklijke Marine niet meer gebruikt. De verzamelingen van de traditiekamers van de Rijkswerf, de Mijnendienst en het Marine Electronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) zijn ook opgegaan in de collectie.

Aanwinsten uit privébezit
De groei van de verzameling is nog niet gestopt. Via veilingen en vanuit de marine komt er nog altijd veel materiaal bij. Het Marinemuseum krijgt de meeste nieuwe aanwinsten van oud marinepersoneel. Honderden van hun tastbare herinneringen komen jaarlijks bij de collectie.

Tentoonstellingen
In de tentoonstellingszalen zie je  ongeveer 15% van de collectie. De exposities bevatten de topstukken van het museum. De overige 85% behoort tot de studiecollectie. Of is de basis voor tijdelijke thematische tentoonstellingen.

Deelcollecties van het Marinemuseum in Den Helder

Deelcollecties

De belangrijkste deelcollecties zijn:

  • afbeeldingen (schilderijen, prenten, tekeningen, zeekaarten, posters, foto’s);
  • modellen (vooral scheepsmodellen);
  • wapens en munitie (scheepsgeschut, blanke wapens, vuurwapens, torpedo’s en zeemijnen);
  • kleding (uniformen);
  • scheepstoebehoren (scheepssier en scheepsonderdelen);
  • nautische instrumenten (kijkers, kompassen, sextanten en tijdmeters);
  • gereedschap (vooral hout- en metaalbewerkingsgereedschap voor de scheepsbouw).

Contact met het museum

Ieder jaar weten tientallen mensen het Marinemuseum te vinden om objecten of foto’s die zijn gerelateerd aan de Nederlandse marine over te dragen. Heeft u dit soort zaken in huis en zoekt u er een nieuwe bestemming voor? Alvorens naar het museum te komen is het handig om eerst even contact op te nemen via de email collectie@marinemuseum.nl. Stuurt u alstublieft digitale foto’s van de stukken mee, dat maakt het voor ons makkelijker om een beeld te krijgen waar het om gaat. Eén van onze stafleden zal daarna zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.