Strijden voor

vrijheid

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. Marineman Maarten Punt bijvoorbeeld. In 1942 werd zijn schip tot zinken gebracht op de Javazee en hij gaf daarmee zijn leven voor onze vrijheid. Hij was pas 21 jaar.

Dagelijks lezen we in de krant over de dramatische strijd in het oosten van Oekraïne, de oorlog in Gaza en de humanitaire crisis in Jemen. Jonge mannen en vrouwen van vaak nog geen 25 jaar leveren een strijd voor de vrijheid van hun land of volk.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al zo’n tachtig jaar geleden is, is er in essentie weinig veranderd. Ook toen streden jonge jongens van amper 25 jaar oud voor onze vrijheid.

Zoals

Maarten Punt

Op een voorjaarsdag in 1939 besluit de kersverse timmerman – net van school – Maarten Punt, 18 jaar oud, dienst te nemen bij de Koninklijke Marine.

Hij is vlak aan zee, in Velsen opgegroeid en gaat zijn horizon verbreden.

Hij tekent een contract voor 6 jaar als beroeps. Bij het eind van zijn dienstverband zal hij 24 jaar zijn. Jong genoeg om een gezin te beginnen en als timmerman een bedrijf te starten.

Tijd zat. Een goede keuze. Een plan voor de toekomst.

Matroos op de

Hr. Ms. Java

Hij dient in Indonesië en woont op het eiland Java, vlak bij de marinehaven. Ook de kruiser waar hij op dient heet ‘Java’.

Hij is jong en geniet met zijn maten van het leven in de tropen. Als de oorlog in Nederland uitbreekt blijven ze buiten schot. In Azië is geen oorlog. Nog niet.

Reddeloos verloren na

een aanval door Japan

Tot het keizerrijk Japan besluit om Nederlands-Indië aan te vallen. En als de vijand aanvalt, moet het land verdedigd worden. Daar heeft hij voor getekend en dat doet hij ook. Dus pakt matroos Maarten zijn spullen en gaat vastberaden aan boord van zijn oorlogsschip.

Hij en zijn vrienden varen de Japanse invasievloot tegemoet. Op 27 februari 1942, midden in de nacht, is matroos Punt op zijn post als er plotseling, met een gigantische klap, een Japanse torpedo inslaat. Een voltreffer.

De Java is reddeloos verloren. Maarten kan niet meer wegkomen en gaat met zijn schip ten onder. Bijna iedereen aan boord komt om het leven.

Herdenken - Marinemuseum
Herdenkingsmantel
Slag in de Javazee - Strijd voor vrijheid.
Inwoners van Den Haag rennen in de Piet Heinstraat enthousiast de binnentrekkende Canadezen tegemoet tijdens de bevrijding.

Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid

Lichtmatroos Maarten Punt, de varende timmerman met plannen, geeft zijn leven voor de vrijheid. Hij is 21 jaar geworden.

Moed. Laten we er wat van leren.

Maarten stierf in de strijd voor vrijheid. Een vrijheid die dagelijks veel slachtoffers vroeg. Maarten en vele anderen kunnen we niet meer terughalen. Maar we kunnen wel leren van hun verhalen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Ontdek ook de moedige verhalen van militair Hendrik en marinier Andries.