Gouden Pronkstuk

Prins Hendrik ‘de Zeevaarder’ was een van de meest frequente gebruikers van het schip. Zr.Ms. Valk. Dit schip werd in 1882 als opvolger van Zr.Ms. De Leeuw officieel in gebruik genomen als koninklijk jacht door het Koninklijk Huis. Het jacht bleef eigendom van de Koninklijke Marine.

In ons depot hebben we o.a. dit prachtige valreepbord. Lees hier meer over dit Gouden Pronkstuk!

Ons echte goud

Valreepborden, scheepsemblemen, naamborden, treeplanken en kanonafsluiters. Het zijn allemaal items die marineschepen sieren. Ze worden zelden tentoongesteld, daarom duiken we tijdens de Nationale Museumweek ons depot in.

Scheepssier is een totaal aan houten en ijzeren objecten die het schip haar identiteit geeft. Bedoeld om vriend en vijand te imponeren. Ware kunstwerken die schip en bemanning tegen kwade invloeden van buitenaf bewaken.

Door de eeuwen heen is scheepssier teruggedrongen. Van rijke versieringen naar functionele  aanduidingen op boeg, spiegel, valreep en scheepswand.

Ontdek meer goud >>

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, bijzondere objecten of acties van het museum? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Schrijf je nu in