Lees voor

Veel van de objecten in de expositie Zeeslag hebben een bijzonder verhaal. Een aantal van deze verhalen hebben wij uitgelicht op deze pagina.

Unieke objecten

In de tentoonstelling Zeeslag! zijn diverse bijzondere objecten te zien. Zo is de scheepsbel afkomstig uit het wrak van Hr.Ms. De Ruyter te zien, hebben we een replica van de spiegel van het linieschip Royal Charles en zijn er diverse gedenkpenningen in de tentoonstelling opgenomen.

Lees meer over de expositie

Zilveren schaal

Deze zilveren schaal werd in 1936 aangeboden aan de longroom van kruiser De Ruyter. Vlak voor de laatste afvaart werden de kostbaarheden van boord gebracht, waaronder deze schaal. Bij de vernieling van het Marine Establissement Soerabaja ontdekte een bemanningslid van Hr.Ms. Abraham Crijnssen een arbeider met een groot stuk zilver onder de arm. Hij nam de schaal in beslag en deze kwam aan boord van de Crijnssen via Australië na de oorlog in Nederland terecht waar het aan boord van de nieuwe kruiser Hr.Ms. De Ruyter werd geplaatst. Via het geleide-wapenfregat Hr.Ms. De Ruyter kwam het bij het Marinemuseum terecht.

Spreekbuizen

Spreekbuis afkomstig uit het wrak van de kruiser Hr.Ms. De Ruyter

In 2008 verwijderden duikers deze spreekbuis uit de brug van het wrak. Door tussenkomst van de Australische ambassade werd dit object overgedragen aan het Marinemuseum.

De Zeven Provinciën

Linieschip De Zeven Provinciën (1665-1694)

De Zeven Provinciën van de Admiraliteit van de Maze was het vlaggenschip van luitenant-admiraal Michiel Adriaensz de Ruyter tijdens de Tocht naar Chatham. Het schip telde 80 kanons.

Fotografie: DigiDaan

Spiegel Royal Charles

Replica van de spiegel van het linieschip Royal Charles

Het Engelse koningsschip Royal Charles werd tijdens de Tocht naar Chatham buitgemaakt op de Engelsen en als oorlogstrofee naar Nederland gevoerd. De originele spiegel is bewaard gebleven en hangt in het Rijksmuseum.

Fotografie: DigiDaan

Nieuwsgierig geworden naar de andere objecten? Kom ze dan snel bekijken en beleef de tentoonstelling  'Zeeslag!'

Bekijk de openingstijden en prijzen