Lees voor

Het Marinemuseum is gevestigd op de Oude Rijkswerf, ook wel Willemsoord genoemd. Hier werden in vroeger tijden marineschepen gebouwd en onderhouden. De gebouwen van het museum hebben in de loop der tijd verschillende functies gehad.

Het Torentje

Het bekendste gebouw van het museum is het Torentje. Dit gebouw werd in 1827 in gebruik genomen als magazijn voor licht ontvlambare stoffen. Het uurwerk van het Torentje was overal op de werf goed te zien en diende als klok voor de werknemers. Nu doet het Torentje dienst als expositieruimte van het Marinemuseum. In zes zalen wordt de geschiedenis van de Nederlandse marine op aansprekende wijze verteld.

De Geschutmakerij

Het langgerekte gebouw aan de Westgracht wordt de Geschutmakerij genoemd. Dit gebouw werd in 1825 gerealiseerd. Oorspronkelijk was hier een magazijn voor gezaagde houtwaren en eikenplanken gevestigd. Later kwamen er andere magazijnen. In 1915 werd het gebouw verbouwd tot Geschutmakerij. Nu zijn er exposities te zien over de geschiedenis van de werf en over de moderne marine. Ook is de nieuwe tentoonstelling 'Zeeslag!' in de Geschutmakerij te zien. In deze tentoonstelling leef je mee met de opvarenden van de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de javazee (1942).

 

Gebouw de Sloepenloods van het Marinemuseum in Den Helder

De Sloepenloods

Het derde gebouw dat bij het Marinemuseum hoort is de donkergroene sloepenloods. Deze werd omstreeks 1833 gebouwd. De zeven overgebleven houten kappen maakten oorspronkelijk deel uit van achttien kappen die bestemd waren als overkapping voor 36 gaffelkanonneerboten. De boten werden aan een lier over een helling de loods ingetrokken. De sloepenloods is in principe niet voor het publiek toegankelijk en wordt onder andere gebruikt als depotruimte voor grote objecten.