In de Geschutmakerij vindt u onze tijdelijke tentoonstellingszaal. De exposities in deze zaal zijn altijd gewijd aan de hedendaagse marine. Op museumschip Schorpioen zijn geregeld wisselexposities over verschillende onderwerpen.

Alle hens! Stoere marineverhalen

Wat is eigenlijk een admiraal? Hoe ging dat zo’n zeegevecht met kanons? Kun je je voorstellen hoe het is om een bombardement mee te maken? En durf jij een kielhaalharnas aan te trekken?

In deze tentoonstelling beleef je stoere marineverhalen. Van vroeger maar ook van nu. Je wordt meegezogen in de avonturen van kinderen én zelfs van een scheepshond. 

Deze tentoonstelling is gebaseerd op het boek Alle hens! Stoere marineverhalen dat in juni 2016 is verschenen bij uitgeverij Kluitman. Het boek is te koop in de winkel van het Marinemuseum. 

De tentoonstelling is t/m de zomer van 2018 te bekijken aan boord van museumschip de Schorpioen. 

 Bij de tentoonstelling hoort een educatieve ontdekkingstocht.

Een grenzeloos conflict

‘Een grenzeloos conflict 1930-1955’ is een bijzondere tentoonstelling. Het is een zogenoemde cross mediale presentatie, die aan de hand van vijftig beslissende momenten wereldwijd laat zien hoe alomvattend de Tweede Wereldoorlog was. Via een grote multimediatafel reis je samen met andere gebruikers door de tijd en over de wereld.

Op de multimediatafel kun je drie levensverhalen volgen die verweven zijn met de Tweede Wereldoorlog. De joodse rabbijn Chaim Nussbaum werd geboren in Auschwitz en groeide op in Nederland. In mei 1940 vluchtte hij via Litouwen en Japan naar Nederlands-Indië. Na de Japanse inval daar werd hij als krijgsgevangene tewerkgesteld aan de Birma-spoorlijn.

Een andere verhaal is dat van Theophilia Berkenveld. Zij groeide op in Paramaribo en werd vrijwilliger in het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Via de Verenigde Staten en Australië reisde ze met haar eenheid naar Nederland-Indië. Ze trouwde in Batavia met een Nederlandse militair en woonde afwisselend in Indië en Suriname.

De reis van Jan Rudolf Hommes is de derde rode draad door de tentoonstelling. Hij vocht als fanatieke SS'er aan het Oostfront en voer als oorlogsjournalist mee op een U-boot naar de Caraïben. In 1944 pakten de Canadezen hem op bij de Slag om Arnhem. Na de oorlog zat hij zijn straf uit, werkte als juridisch adviseur van de Nederlandse gouverneur in Nieuw-Guinea en werd uiteindelijk hooggeplaatst ambtenaar op het Ministerie van Landbouw en bij de Europese Gemeenschap.

De multimediatafel staat t/m 8 mei 2017 in museumgebouw de Geschutmakerij. 

Vaardig met vaart

Het werk van de autodidactische maritieme schilder Arnold de Lange (1968) bevindt zich zonder enige twijfel op eenzame hoogte. In navolging van de maritieme schilders uit de 17e, 18e en 19e eeuw slaagt hij er wonderwel in om schip en zee beeldend op doek vast te leggen.

De combinatie kunstschilder en passie voor maritieme geschiedenis, maakt dat zijn werk het verleden op uniek wijze in beeld brengt. Voor elk werk doet hij grondig onderzoek. De Lange bezoekt Scheepvaartmusea, spit archieven door, put uit zijn eigen rijke maritieme bibliotheek en maakt dankbaar gebruik van het internet. Alles moet tot in detail kloppen.  

Het verassende in de schilderijen van De Lange is dat hij gebruik maakt van ongebruikelijke perspectieven. Zijn kunstwerken worden regelmatig tentoongesteld en gebruikt als illustratie voor boeken en tijdschriften. Verschillende instanties, musea en particuliere verzamelaars hebben schilderijen van De Lange in bezit.

In Vaardig met vaart is voor het eerst een groot deel van het oeuvre van De Lange bijeengebracht. Een kleurrijke verzameling maritieme schilderijen die per eeuw gerangschikt is. Een ware lust voor het oog.

De tentoonstelling is tot juli 2017 te bezichtigen aan boord van museumschip de Schorpioen.