Ontdek onze tijdelijke tentoonstellingen en beleef diverse marine verhalen.

Alle hens! Stoere marineverhalen

Wat is eigenlijk een admiraal? Hoe ging dat zo’n zeegevecht met kanons? Kun je je voorstellen hoe het is om een bombardement mee te maken? En durf jij een kielhaalharnas aan te trekken?

In deze tentoonstelling beleef je stoere marineverhalen. Van vroeger maar ook van nu. Je wordt meegezogen in de avonturen van kinderen én zelfs van een scheepshond. 

Deze tentoonstelling is gebaseerd op het boek Alle hens! Stoere marineverhalen dat in juni 2016 is verschenen bij uitgeverij Kluitman. Het boek is te koop in de winkel van het Marinemuseum. 

De tentoonstelling is t/m de zomer van 2017 te bekijken aan boord van museumschip de Schorpioen. 

 Bij de tentoonstelling hoort een educatieve ontdekkingstocht.

Zeeslag! Vaar mee, strijd mee!

In de nieuwe tentoonstelling 'Zeeslag!' vaar en leef je mee met de opvarenden van twee belangrijke zeeslagen die in 2017 herdacht worden: de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942).  De Slag in de Javazee werd op 27 februari jl. herdacht.

Michiel de Ruyter is bekend geworden door zijn glorieuze overwinningen. Karel Doorman treft een ander lot. Hij sneuvelt tijdens de Slag in de Javazee. De levensverhalen van deze helden staan symbool voor het onzekere lot van zeelieden in oorlogstijd. In de tentoonstelling nemen we de bezoekers mee in het verhaal van Thijs Thijszoon en Joris Janszoon, opvarenden van het schip De Vreede. De Slag in de Javazee maakt de bezoeker mee aan de hand van Alex Moorman (ziekenverpleger op Hr.Ms. De Ruyter) en Ru Crommelin (oudste officier op de Hr.Ms. Kortenaer).

Op 27 februari 1942 zonken de kruisers Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer. Een groot deel van de bemanning kwam om. Alle slachtoffers herdenken wij in de tentoonstelling en op onze speciale herdenkingswebsite.
 

Lees meer

Vaardig met vaart

Het werk van de autodidactische maritieme schilder Arnold de Lange (1968) bevindt zich zonder enige twijfel op eenzame hoogte. In navolging van de maritieme schilders uit de 17e, 18e en 19e eeuw slaagt hij er wonderwel in om schip en zee beeldend op doek vast te leggen.

De combinatie kunstschilder en passie voor maritieme geschiedenis, maakt dat zijn werk het verleden op uniek wijze in beeld brengt. Voor elk werk doet hij grondig onderzoek. De Lange bezoekt Scheepvaartmusea, spit archieven door, put uit zijn eigen rijke maritieme bibliotheek en maakt dankbaar gebruik van het internet. Alles moet tot in detail kloppen.  

Het verassende in de schilderijen van De Lange is dat hij gebruik maakt van ongebruikelijke perspectieven. Zijn kunstwerken worden regelmatig tentoongesteld en gebruikt als illustratie voor boeken en tijdschriften. Verschillende instanties, musea en particuliere verzamelaars hebben schilderijen van De Lange in bezit.

In Vaardig met vaart is voor het eerst een groot deel van het oeuvre van De Lange bijeengebracht. Een kleurrijke verzameling maritieme schilderijen die per eeuw gerangschikt is. Een ware lust voor het oog.

De tentoonstelling is tot juli 2017 te bezichtigen aan boord van museumschip de Schorpioen.